Ets a: Portada

La Via Verda i el SarmenteroEn plena expansió del ferrocarril a Espanya, es va autoritzar, mitjançant una llei de 14 de maig de 1880,  la construcció de la línea de tren de la Val de Zafán, la qual havia d’unir  la Pobla d’Hixar, passant per Alcanyís i per Bot,  fins al port de Sant Carles de la Ràpita. L’any 1882, el rei Alfons XII inaugurava unes obres que no començarien fins l’any 1891. El motiu de les dilacions no era d’altre que el típic de la corrupció del règim de la restauració borbònica. Finalment, el 31 de juliol de 1895 s’obria al públic el tram La Puebla-Alcanyís i es paralitzava l’obra per qüestions econòmiques fins el 1926. En aquest any es comença la construcció del Pont de l’Arc, a uns 4 quilometres de Bot,  direcció Horta de Sant Joan, un espectacular pont de gran alçada amb deu ulls i  traçat corbat. Amb intermitències, es van anar perforant els túnels que conformaven el traçat de la via fèrria. Arribada la Guerra Civil Espanyola, les tropes franquistes ocupen la Terra Alta i el govern encarrega a la “Comandancia de Ingenieros del Ejército Marroquí” condicionar el tram d’Alcanyís fins a Bot. Així, durant l’ofensiva republicana a l’Ebre, el juliol de 1938, Bot es convertí en estació receptora d’homes i material, alhora que d’evacuació de ferits.  Acabada la guerra s’obre al públic la línea fèrria fins a Bot i al setembre de 1942 el ferrocarril arribava ja a Tortosa. El 19 de setembre de 1973, RENFE, excusant-se en l’ensulsida d’un túnel, va tancar la línea Vall de Zafan, i el “Sarmentero”, nom que rebia el tren que recorria aquesta línea fèrria envoltada de vinyes, deixava de circular. (Joan Pallarés Personat – de Visió de la Terra Alta)


Actualment, l’antic traçat del ferrocarril de la Val de Zafan s’ha convertit en una Via Verda per on es poden fer rutes en bicicleta, a peu i a cavall. El recorregut que passa pel municipi de Bot , forma part del tram de la Terra Alta, el qual enllaça amb la Via Verda del Baix Ebre fins a Tortosa, per una banda, i fins Alcanyís, passant per terres del Matarranya a l’altra. I el Sarmentero descansa a l’estació de Bot reconvertit en un bar/cafeteria.


Aquesta ruta recorre la comarca de la Terra Alta, entre Arnes i El Pinell de Brai, a través d’un camí molt assequible de 23 km de longitud, ple de vistes i racons de gran bellesa: el Ports, la Vall del riu Canaletes, camps de cultiu i boscos de pinars...


Amb el suport de:


Ajuntament de Bot , Tots els drets reservats - Normes de privacitat - Qui som?